Live Feed

Chat με τον ψυχολόγο Δημήτρη Πετρούνια

Απόκρυψη Σχολίων
19:14 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Καλό σας απόγευμα

19:13 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

3. Εδώ που φτάσαμε, καιρός να πέσουν οι τόνοι. Να γλυκάνει λίγο η καρδιά μας για τον άλλον. Ήρθε ο καιρός, έστω και βίαια, να δώσουμε στις σχέσεις μας μια αξιοπρεπή ευκαιρία...

19:11 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

2. Ήρθε η εποχή που αγκαλιάζουμε πιο λίγο όσους αγαπάμε πιο πολύ

19:10 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

1. Mείνετε σπίτι. Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να σώσουμε ζωές

19:10 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Θέλω να θυμάστε τα εξής :

19:10 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Σε αυτό το σημείο κλείνουμε αυτή την όμορφη συζήτηση. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή κι ευελπιστώ να λύθηκαν οι απορίες σας

19:06 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Stelios Ως γενική συμβουλή θα ήταν καλό να υπάρχει παιχνίδι που να ευχαριστεί το παιδί εντός σπιτιού και μια καθημερινή βόλτα έστω λίγων λεπτών (με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης). Ειδικότερα ο συνάδελφος που παρακολουθεί το παιδί και το γνωρίζει πολύ καλά θα σας δώσει σίγουρα πιο εστιασμένες συμβουλές.

Περισσότερα μέχρι 19:01
σχόλιο από Stelios
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω τι κάνουμε για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως καταλάβενετε είναι πολύ δύσκολο επειδή άλλαξαν ρουτίνα ,Τι άλλο προτείνεται? Οποιαδήποτε γνώμη δεκτή
19:01 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@eirini_30 To βιβλίο πάντα αποτελούσε μια ξεχωριστή συντροφιά. Σου προτείνω : Το παράδοξο του χιμπατζή,Το μικρό βιβλίο του ναι,Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και όλα του Yalom

σχόλιο από eirini_30
Kαλησπέρα και από εμένα. Δεδομένου ότι αγαπώ τα βιβλία και επίσης τυχαίνει να σπουδάζω Ψυχολογία, θα ήθελα να σας ζητήσω, αν μπορείτε να μου προτείνετε κάποια βιβλία ψυχολογίας/αυτογνωσίας, μιας και απ΄ό,τι φαίνεται, θα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο.
18:51 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@DC Πρωτίστως πρέπει να είστε και να δείχνετε ήρεμοι και με θετική διάθεση. Οτιδήποτε άλλο τους αναστατώνει και τους πιέζει ψυχολογικά. Η τηλεφωνική επαφή σας να μην είναι σε υπερβολικό βαθμό γιατί μεταφράζεται σε αγωνία και φόβο εκ μέρους σας. Μείνετε "μαζί" τους αλλά με μέτρο...

Περισσότερα μέχρι 18:47
σχόλιο από DC
Καλησπέρα, έχετε κάποια συμβουλή για το πως να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας από μακριά, μιας και είμαστε απομονωμένοι; Ειδικά τους γονείς μας που ανήκουν σε ευπαθής ομάδες και ίσως φοβούνται λίγο παραπάνω; Ευχαριστώ πολύ.
18:47 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Supermarket Eπιτελείτε ένα σημαντικό έργο και για αυτό όλοι μας επιβάλεται να φερόμαστε με σεβασμό και πρέπουσα ευγένεια. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν αυθυποβολή πως θα νοσήσουν προκαλώντας περαιτέρω άγχος. Ξεκινήστε την μέρα σας με θετική ανατροφοδότηση,πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

σχόλιο από Supermarket
Εμείς που είμαστε μέσα στα σουπερμάρκετ πως θα το αντέξουμε όλο αυτό ψυχολογικά;
18:40 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Κασσάνδρα Key Word : Πρόγραμμα! Να βάλει καθημερινό πρόγραμμα μελέτης και να διατηρήσει ίδιες συνήθειες σε ώρες ύπνου και ξεκούρασης ώστε να μην αλλάξει η πνευματική της ετοιμότητα. Μην μπει στη λογική πως θα γίνουν οι Πανελλήνιες αρκετά αργότερα γιατί αυτό θα την κάνει αναβλητική.

σχόλιο από Κασσάνδρα
Καλησπέρα! Έχω μια κόρη που διαβάζει για να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και όλη αυτή η αναστάτωση κι η ανασφάλεια της έχουν προκαλέσει πολύ άγχος. Πώς μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση; Ευχαριστώ πολύ
18:36 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Takis Είναι δύσκολο από εκεί που μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις, να αυτοπεριορίζεσαι σε ορισμένα τετραγωνικά. Αυτό φυσικά επηρεάζει λίγο πολύ κάθε άνθρωπο όσο δυνατός κι αν είναι. Αρχικά η επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι,  η έντονη τήρηση κανόνων υγιεινής, αλλά και κυρίως η απομόνωση από τις κοινωνικές επαφές μας δημιουργεί αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσεις ποιοτικά τον χρόνο σου όπως πολύ σωστά όσοι προανέφερες.Αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που θέλαμε και δεν είχαμε χρόνο...δεν θα τα κάνουμε ποτέ!Το σπίτι μας δεν είναι φυλακή,είναι το καταφύγιό και ησυχαστήριό μας.Όλα είναι θέμα οπτικής..

Περισσότερα μέχρι 18:30
σχόλιο από Takis
Πριν τον κορωνοιό διαμαρτυρόμασταν πως δεν έχουμε ποιοτικό χρόνο.Τώρα που έχουμε δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε. Να ανοίξουμε ένα βιβλίο, να δούμε καμιά καλή ταινία, όσοι έχουν οικογένεια να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μαζί τους.Έχουμε"λιώσει"στα social media.
18:30 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Ευδοκία Προσπαθήστε να αλλάξετε το περιβάλλον του ατόμου που βιώνει κατάθλιψη ώστε να υπάρξει μια ανανέωση στο χώρο. Αποφύγετε τον χαμηλό φωτισμό και τα σκούρα χρώματα. Μια ολιγόλεπτη βόλτα θα εξυπηρετούσε όμως πάντα με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο αλκοόλ και τη διατροφή.

σχόλιο από Ευδοκία
Kαλησπέρα σας. Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το "μένουμε σπίτι" στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη? Χρειάζεται να βγαίνουν καθημερινά έξω, έστω για ένα μικρό περίπατο? Τι γίνεται στη περίπτωση απαγόρευσης για αυτά τα άτομα? Ευχαριστώ
18:25 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Kb Δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και για αυτό σύντομα τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά. Επειδή ο εγκλεισμός φέρνει έντονη ευερεθιστικότητα προσπαθείστε να τους προτρέψετε για εγκλεισμό είτε με επίκληση στη λογική είτε με επίκληση στο συναίσθημα,αναλόγως πάντα της προσωπικότητας των συγγενών σας. Μην γίνετε υπερβολικοί στην εκφορά λόγου γιατί θα σας αποδομήσουν.

Περισσότερα μέχρι 18:17
σχόλιο από Kb
Τι κάνουμε με τους συγγενείς που δεν πειθαρχούν και μας στρεσαρει η προσπάθεια να τους πείσουμε να μείνουν στο σπίτι
18:17 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ Giannis Προσπάθησε να περιορίσεις τις ειδήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό. Ο καταιγισμός πληροφοριών σίγουρα επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση κι εκτός αυτού μπορεί όντως να θεωρήσουμε πως νοσούμε ενώ είμαστε υγιέστατοι. Εκτός αυτού την επόμενη φορά που πχ νιώσεις ότι έχεις πυρετό θερμομετρήσου αμέσως. Η μη ένδειξη πυρετού θα σε κάνει να αποδομήσεις τις φοβίες σου.

σχόλιο από Giannis
Καλησπέρα σας, μένω σπίτι εδώ και μέρες. Βγαίνω μόνο για ένα περίπατο κάνα 20 λεπτό και πάλι σπίτι. Το θέμα μου είναι ότι εδώ και 10 μέρες όταν διαβάζω άρθρα με συμπτώματα την επόμενη μέρα έχω το σύμπτωμα που διάβασα. Είναι και αυτό ψυχολογικό?
18:12 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Χαριτίνη Αν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα δεν ελοχεύει κίνδυνος. Από την μεριά σου εξασφάλισε  κατά την επιστροφή τους ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον ώστε να ηρεμούν. Είναι πραγματικά κάτι που θα τους βοηθήσει να αποβάλουν την πίεσή τους.Ο ρόλος σου είναι πολύ σημαντικός και συνετελείς στα μέγιστα για την ψυχική υγεία της οικογένειάς σου.

σχόλιο από Χαριτίνη
Καλησπέρα και ευχαριστούμε. Εγώ έχω ένα αίσθημα φόβου και στεναχώριας καθώς μέλη της οικογένειάς μου είναι αναγκασμένα να βγαίνουν και να εργάζονται και να εκτίθενται σε αυτόν τον κίνδυνο. Φοβάμαι πολύ και κυρίως γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τους προστατεύσω.
18:07 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ iasonas Το ιδανικότερο είναι να μην ελέγχετε συχνά πόσες μέρες έχουν απομείνει(δεν έχουμε ακόμα κάποιο επίσημο deadline) γιατί σας πιέζει ψυχολογικά σε καθημερινή βάση κι εκτός αυτού αν γίνει παράταση θα βιώσετε απογοήτευση. Αν έχετε κάνει στρατό θυμηθείτε το πως λειτουργούσαμε για να μην μετράμε τις μέρες μέχρι να απολυθούμε. Αφήστε τις μέρες να κυλήσουν κάνοντας ο,τιδήποτε σας ευχαριστεί εντός σπιτιού.

Περισσότερα μέχρι 17:58
σχόλιο από iasonas
Περί αβεβαιότητας ερωτώ, καθώς σκεφτόμαστε αλλιώς όταν έχουμε καταληκτική ημερομηνία (τελος Μαρτ) οπότε κάνω υπομονή ψυχολογικη κ οικονομική μεχρι τότε,κ αλλιώς όταν δν υπάρχει deadline.Ποιό τρόπο σκέψης να υιοθετήσω όταν δν γνωρίζω πότε θα κοπάσει αυτή η κατάσταση;
17:58 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Anthony Το σώμα και η ψυχική μας κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, το ένα επηρεάζει και επηρεάζεται από το άλλο οπότε έχει βάση η αναφορά σας.Το υπερβολικό άγχος και ένας συνολικός λάθος τρόπος λειτουργίας μπορεί να εκφραστεί μέσα απο σωματικούς πόνους που δεν έχουν οργανική αιτία. Αν έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα που συναντούμε και σε αυτά του κορονοϊού θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Περισσότερα μέχρι 17:50
σχόλιο από Anthony
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω λόγω της κατάστασης και του στρες που προκαλείται από αυτήν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα σε ευάλωτα κυρίως άτομα? Συμπτώματα που λόγω της κατάστασης τα συνδέουμε και με τον κορονοϊό θέλοντας και μη.
17:50 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ Giannhs Είναι αρκετές οι αλλαγές οπότε είναι λογικό να νιώθεις μια αποσταθεροποίηση και μια εσωτερική ανησυχία.Σε αυτό το πλαίσιο θα σε εξυπηρετήσει σε ένα βαθμό ο εγκλεισμός αφού θα ,μπορείς να ενατοποθετήσεις τις σκέψεις και τα θέλω σου. Πολλές φορές η καθημερινή ταχύτητα μας εμποδίζει να σκεφτούμε το τι επιθυμούμε πραγματικά και τι πρέπει να κάνουμε για να το υλοποιήσουμε. Επίσης η μετακόμιση θα σε βοηθήσει να αλλάξεις περιβάλλον κάνοντας ...restart!

σχόλιο από Giannhs
Εγώ πρέπει να μετακομίσω και παράλληλα να διαχειριστώ κάτι σαν χωρισμό με κοπέλα την οποία την έβλεπα κάθε μέρα λόγω δουλειάς και πλέον δεν μπορώ καν να επικοινωνήσω μαζί της και με έχει φάει το μέσα μου.
17:43 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Μπαμπης Επωφελήσου από το διάστημα που βρίσκεσαι σπίτι δημιουργώντας ένα σταθερό πρόγραμμα καθημερινής μελέτης. Επίσης διατήρησε ίδιες συνήθειες σε ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

Κατά αυτό τον τρόπο
1. Παραμένεις σε ρυθμό πανελληνιών
2. Συντηρείς την ικανότητα μάθησης
3. Κατανικάς την ανία στο σπίτι. Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι πως οι εξετάσεις ενδέχεται να υλοποιηθούν μετά από μήνες γιατί κατά αυτό τον τρόπο υποβοηθάς την αναβλητικότητά σου.

σχόλιο από Μπαμπης
καλησπέρα. υπέροχη πρωτοβουλία. μαθητής γ λυκείου εδώ. πως διαχειρίζεται κάποιος τη όλη μετέωρη γύρω από τις πανελλαδικές ατμόσφαιρα;
17:37 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@George13 Ο κορονοϊός πλήττει εκτός από την υγεία και την οικονομία δημιουργώντας ανασφάλεια. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα ψυχολογικά δυσκολεύονται να χειριστούν την αβεβαιότητα, νιώθουν άγχος και καταλήγουν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Επίσης μπορεί να ενταθούν κάποια προβλήματα π.χ κρίσεις πανικού. Άρα το να δίνονται οδηγίες ψυχολογικές αλλά και πρακτικές από τους ειδικούς, βοηθάει σημαντικά και μειώνει την αβεβαιότητα. Μετά την πανδημία υπάρχει αχαρτογράφητο πεδίο οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η νυν κατάσταση. Μέχρι στιγμής πάντως παρατηρείται απλά προβληματισμός και ανησυχία

Περισσότερα μέχρι 17:30
σχόλιο από George13
Καλησπέρα. Πόσο θα επηρεάσει ψυχολογικά τον κόσμο η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομικής κατάστασης του, μετά απ' όλη αυτή την δοκιμασία;
17:30 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Σοφία Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το να παραμείνουμε σπίτι δεν είναι προσωπική επιλογή αλλά συλλογική ευθύνη. Ο γιος σας βρίσκεται σε μια ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί απόλυτα πως διακυβεύεται η υγεία όλων όσων βρίσκονται στο σπίτι. Οι εντάσεις σε αυτή την ηλικία διεγείρουν την αντίδραση οπότε ενδεχομένως να επιθυμεί να παρακούσει εξαιτίας αυτού. Με λογικά επιχειρήματα και παραδείγματα (επίκληση στη λογική) θα κατευναστούν οι αντιδράσεις του. Γενικά η πανδημία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να "σπείρουμε" την υπευθυνότητα είτε πρόκειται για έφηβο είτε για...υπερήλικα.

σχόλιο από Σοφία
Καλησπέρα σας. Είμαι μητέρα. Ο άντρας μου και ο μεγάλος μας γιος, που είναι 15 ετών, έχουν διαρκώς εντάσεις και εκνευρισμό. Ο γιος μας ζητά να βγαίνει ή να φέρνει φίλους του σπίτι. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να το αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει;
Περισσότερα μέχρι 17:20
17:20 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Voliotis mpompos Καίριο το ερώτημα σας και κατά αυτό τον τρόπο μου δίνετε την ευκαιρία να επεκταθώ σε μια πραγματικά δυσάρεστη παράμετρο του εγκλεισμού. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτές τις περιπτώσες υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης όλο το 24ωρο. Όσο αφορά το ζήτημα το οποίο θίξατε θα συνιστούσα να βρείτε τρόπους από κοινού δημιουργίας όπως για παράδειγμα μια μικρή ανακαίνιση. Μην ξεχνάτε πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξανασυστηθείτε και να χαρείτε τη συντροφικότητά σας με κοινές ασχολίες στο σπίτι.

σχόλιο από Voliotis mpompos
Καλησπέρα κύριε Πετρουνια. Ήθελα να ρωτήσω επειδή ο εγκλεισμός στο σπίτι δημιουργεί πολλά νεύρα στα ζευγάρια τι τρόπους μπορείτε να προτείνετε για να υπάρχει ηρεμία μέσα στο σπίτι? Ευχαριστω
17:07 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ΠΕΡΙΚΛΗΣ 321  Η σωματική άσκηση, η εφαρμογή τεχνικών αυτοελέγχου και χαλάρωσης ,ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος αλλά και η σωστή διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά θα σε βοηθήσουν σημαντικά. Επίσης προσπαθήστε να θέσετε καθημερινό πρόγραμμα,θα έχετε την αίσθηση του ελέγχου οπότε θα νιώσετε ασφάλεια.

Περισσότερα μέχρι 17:02
σχόλιο από ΠΕΡΙΚΛΗΣ 321
Άτομα με διαταραχή άγχους πως μπορούν να το διαχειριστούν?
17:02 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Αγης  Δυστυχώς αυτό που περιγράφετε αποτελεί μια μορφής "μάστιγα" του ελληνικού αθλητισμού. Ζούμε σε μια ελληνική κοινωνία όπου υπάρχει ακόμα έντονα η στερεοτυπική πυρηνική οικογένεια.Οι Ελληνες γονείς αγαπούν πολύ τα παιδιά τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρίσκονται δίπλα τους και να τα νουθετούν διαμορφώνοντας ρόλους κάθε φορά,όπως του προπονητή,του δασκάλου,του γιατρού κοκ. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτά τα παιδιά σε βάθος χρόνου γίνονται άτολμα επειδή δεν έχουν πρωτοβουλία κινήσεων είτε κοιτούν τον κόσμο με υπεροψία γιατί ο μικρόκοσμος της οικογένειας τα θεωρεί συνεχιστές του Ρονάλντο. Δεν είναι ποτέ αργά να αντιληφθούμε πως ο καθένας έχει έναν ρόλο και πως οτιδήποτε άλλο μόνο αρνητική συνέπεια θα έχει στο παιδί. Η ατομική προπόνηση και η συμβουλευτική αθλητική προσέγγιση από τους γονείς στο σπίτι δεν είναι τρόπος ανάπτυξης του ταλέντου.Εν αντιθέσει τα παιδιά ενδέχεται ακόμα και να κορεστούν με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του αθλήματος.

Περισσότερα μέχρι 16:49
σχόλιο από Αγης
Καλησπερα. Θελω να πεις δυο λογια για τους γονεις που νομιζουν πως ειναι προπονητες και πιεζουν τα παιδια τους, και τους κανουν ατομικες προπονησεις εν μεσω καραντινας. Ευχαριστω
16:49 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ Ακης65 Αν διαμένετε στον ίδιο χώρο τότε προσπαθήστε με κάθε τρόπο να μην έχετε συγκρούσεις.Ο εγκλεισμός συνήθως δημιουργεί ευερεθιστικότητα οπότε αποφύγετε συζητήσεις που θα προκαλέσουν λογομαχία. Δώστε χώρο συζήτησης σε θέματα που έχετε συντεταγμένες. Αν από την άλλη βρίσκεστε σε διαφορετικά σπίτια τότε προσπαθήστε να γίνετε δημιουργικός και να απορροφηθείτε από κάτι που σας ενδιαφέρει ώστε να μην σκέφτεστε αρνητικά.

σχόλιο από Ακης65
Καλησπέρα Δήμητρη κ καλή δύναμη ... εμείς π χωρίσαμε μια ημέρα π ξεκίνησε η καραντίνα κ είμαστε ακόμη χωρισμένοι τι κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα ...
16:43 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Μανός Οι αθλητές πρέπει να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα καθημερινής γυμναστικής κι ειδικών ασκήσεων που αφορούν το άθλημά τους. Επίσης σημαντικό είναι να διατηρήσουν ίδιες συνήθειες σε ώρες ύπνου και ξεκούρασης ώστε να μην αλλάξει η η πνευματική τους ετοιμότητα. Το διάστημα προσαρμογής κατά αυτό τον τρόπο,όταν θα επανέλθουν στους αγωνιστικούς χώρους, θα είναι σαφώς μικρότερο και με πιο εύπεπτο τρόπο. Ακριβές διάστημα δεν μπορώ να δώσω γιατί όπως αντιλαμβάνεστε υφίστανται αρκετοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η φύση του αθλήματος.

σχόλιο από Μανός
Στα καθαρά αθλητικά. Μετά από ποσο διάστημα πιστεύεις ότι οι αθλητές θα είναι σε top επίπεδο (σωματικά-ψυχικά) μετά από τόσο μεγάλη αποχή από αγώνες και προπόνησης και με δεδομένο ότι από 15/3 μέχρι 15/5 ήταν το πικ στο φορμαρίσματος τους;
16:37 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Ευα   O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Περιφέρεια Αττικής δημιουργούν τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας(214 2142000) και πληροφόρησης για τον κορωνοϊό . Προσπαθήστε να χρησιμοποιείστε την "τεχνική γείωσης" για να ηρεμήσετε. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που νιώθετε πανικό, να πηγαίνετε σε ένα μέρος που νιώθετε ασφαλείς, και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Περισσότερα μέχρι 16:32
σχόλιο από Ευα
Καλησπέρα, σε περιπτωση κρισης πανικου τι μπορω να κανω; Υπαρχουν γραμμες βοηθειας που μπορω να καλεσω, σε περιπτωση που δεν μπορω να το διαχειριστω; Ευχαριστω
16:32 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Theo_Zurich Εξαρτάται απο την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός. Ένα μοναχικό άτομο προ πανδημίας για παράδειγμα θα επιδείξει μεγαλύτερες ψυχολογικές αντοχές από ότι ένα κοινωνικό.

σχόλιο από Theo_Zurich
Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε. Για πόσο διάστημα πιστεύετε ότι η καραντίνα μπορεί να παραμείνει σε υγιή επίπεδα?
16:29 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ΠΑΝΟΣ Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω διότι δεν γνωρίζω αρκετές παραμέτρους της ζωής σας.

σχόλιο από ΠΑΝΟΣ
Γειά σας. Μένω τώρα σπίτι,αλλά εδώ και καιρό "μένω σπίτ" και πριν τον κορωνοϊό,κυρίως για οικονομικούς λόγους.Όλα σχεδόν τα παραγγέλνω τηλεφωνικώς.Και σήμερα ακόμη περισσότερο δεν νιώθω την ανάγκη να βγώ.Διερωτώμαι...Μήπως έχω πάθει κάτι σαν ιδρυματισμό;
16:24 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@ Christos Αντιλαμβάνομαι την φόρτιση την οποία έχετε. Ο εγκλεισμός είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικοινωνήσουμε πιο ποιοτικά με την σύντροφό μας. Ξανασυστηθείτε και προσπαθήστε να χαρείτε τη συντροφικότητά σας με κοινές ασχολίες στο σπίτι. Βρείτε από κοινού κάτι δημιουργικό και ξεκινήστε την από κοινού δράση σας. Μην "βυθίζεστε" στον καναπές σας γιατί η ανία φέρνει κι εκνευρισμό αρκετές φορές.

Περισσότερα μέχρι 16:19
σχόλιο από Christos
Καλησπέρα Δημήτρη και καλή δύναμη. Ήδη μια εβδομάδα μέσα με μωρό 9 μηνών. Πως λες να την παλέψουμε εκτός από tv, PlayStation και PC?
16:19 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Θοδωρης: Πρωτίστως προσπαθήστε να περιορίσετε τις ειδήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό. Όταν ενημερώνεστε φροντίστε να είστε σίγουροι για την πηγή και για το πόσο αξιόπιστα είναι όσα γράφονται. Επίσης σημαντικό είναι να ενεργοποιείτε τη λογική και όχι το συναίσθημά σε όσα ακούτε και διαβάζετε. Συνειδητοποιήστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε ,βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όμως πρέπει να παραμείνουμε λειτουργικοί

σχόλιο από Θοδωρης
Καλησπερα Δημητρη, ευχαριστουμε για την παρουσια σου, το αγχος μεγαλο οπως καταλαβαινεις, προσπαθουμε κλεισμενοι να σωσουμε τους εαυτους μας αλλα και τους υπολοιπους, βλεπουμε μεγαλο αριθμο θυματων και σε πιανει πανικος, τι να κανουμε σε εκεινη την περιπτωση?
16:13 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Θα απαντάμε μια - μία τις ερωτήσεις για να γίνεται καλύτερη κουβέντα και να διαβάζεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα η συζήτηση. Θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματά σας

16:13 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Μιχάλης Ο εγκλεισμός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ποιοτικότερη επικοινωνία με τα παιδιά. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά σας αντιλαμβάνονται σε μεγάλο εύρος το τι σημαίνει να είσαι υγιής. Προσπαθήσετε με παραδείγματα να εξηγήσετε τους λόγους εγκλεισμού χωρίς όμως να τα τρομοκρατήσετε. Επίσης προσπαθήστε να βρείτε κοινές δημιουργικές ασχολίες μαζί τους.

σχόλιο από Μιχάλης
Καλησπέρα. Πολυ ωραία πρωτοβουλία gazzetta! Ηθελα να ρωτήσω, πώς διαχειριζόμαστε το ότι πρέπει να λέμε στα παιδιά, που είναι 15 και 12 ετών, να μη βγαίνουν έξω; Προκαλείται διαρκώς μεγάλος εκνευρισμός στο σπίτι. Ευχαριστώ!
16:07 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

@Θοδωρος: Η γυμναστική έστω και για λίγη ώρα την ημέρα αναζωογονεί και λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης του άγχους και την έντονης νευρικότητας. Xρειάζεται σαφέστατα προγραμματισμός.Καλό είναι να ορίσετε συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής σε προκαθορισμένες ώρες

Περισσότερα μέχρι 16:04
σχόλιο από Θοδωρος
Χρειαζεται οργανωμενη σωματικη ασκηση με καθορισμενες ωρες; Το λεω γιατι και εγω κ το παιδι 8 χρονων εχουμε νευρα σπιτι και η συζυγος υποφερει
16:03 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η αποφυγή των κοινωνικών επαφών και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν ψυχολογικές παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους. Η ένταση της μοναξιάς εξαιτίας του εγκλεισμού και των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, όπως το αδιάκοπο πλύσιμο των χεριών, είναι δύο από αυτές τις επιπτώσεις.

16:01 Ο Δημήτρης Πετρούνιας σχολιάζει:

Γειά σας! Είμαι ο ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας και περιμένω τις ερωτήσεις σας σχετικά με τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στο σπίτι την εποχή του κορονοϊού που βιώνουμε.

Περισσότερα μέχρι 14:17
14:17

Στις 16:00 λοιπόν ο Δημήτρης Πετρούνιας ανοίγει διάλογο με εσάς τους αναγνώστες του gazzetta.gr για όλα όσα σας προβληματίζουν σχετικά με τις νέες συνθήκες που βιώνουμε στο σπίτι με τον κορονοϊό και ό,τι άλλο εσείς επιθυμείτε στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας!

14:14

Σήμερα παρέχει τις υπηρεσίες του σε αθλητικά σωματεία ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχει συνεργασία με τον Παναθηναϊκό Α.Ο στην ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών, με την ακαδημία μπάσκετ του Παναγιώτη Γιαννάκη, με αλυσίδα φροντιστηρίων για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις, με την “Μάχη για τα Αυτοάνοσα” ως επιστημονικός συνεργάτης, με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος κ.α.. Έχει συνεργαστεί με την Unesco και το Χαμόγελο του Παιδιού.

14:13

Ο Δημήτρης Πετρούνιας σπούδασε στο τμήμα Ψυχολογίας του University of East London, στο οποίο ακολούθησε και μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής - Κοινοτικής Ψυχολογίας. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στο Οικογενειακό Δίκαιο για Κοινωνικούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακολούθησε η επιμόρφωσή του στο Life Coaching.

Περισσότερα μέχρι 11:55
11:55

Καλησπέρα σας! Στις 16:00 ο ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας ανοίγει διάλογο με τους αναγνώστες του gazzetta.gr για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στο σπίτι και πως μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά τη νέα καθημερινότητα που βιώνουμε. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!